Panier

Votre panier est vide

Continuer vos achats

Propionibacterium freudenreichii: voordelen van een propionzuurbacterie

Wat is Propionibacterium en waar komt het voor? Wat produceert Propionibacterium in de darm? Hoe beïnvloedt het de microbioom?

Wat is Propionibacterium?

Propionibacterium freudenreichii is een soort bacterie (ferment).

Propionibacterium freudenreichii is een niet-motiele grampositieve bacterie.

Het is chemoheterotroof, wat betekent dat het complexe koolhydraten nodig heeft om te overleven. Het wordt ook wel propionzuurferment genoemd omdat het de bijzonderheid heeft heeft dat het propionzuur produceert in de dikke darm.

 

propionibacterium, probiotique, bacterie, acide propionique, propionic acid, supplement, voedingssupplement 

Waar komt dit ferment voor in voedsel?

De ferment Propionibacterium freudenreichii is van nature aanwezig in zuivelproducten. Het is een bekende melkzuurgist die veel gebruikt wordt in de voedingsindustrie. Het wordt namelijk traditioneel gebruikt bij het rijpen van Zwitserse kazen en is betrokken bij de vorming van de "ogen" in deze kazen!

propionibacterium, fromage, cheese, ferment, bactérie, acide propionique

Wat produceert Propionibacterium in de darm?

Eenmaal opgenomen, Propionibacterium freudenreichii kan de spijsvertering overleven en zich hechten aan cellen en het darmslijmvlies.

Vervolgens fermenteert hij complexe suikers (lactose, glucose, galactose en fructose), waarbij acetaat, propionzuur en kooldioxide ontstaan (Escudero Álvarez, 2006; De Rezende 2021).

   

  Ontdek Optim Propionibacter

  Niet te verwarren met Propionibacterium Acnes...

  Binnen het bacteriegeslacht Propionibacterium zijn er verschillende soorten. De probiotische werking wordt gegeven aan de soort Propionibacterium freudenreichii, die voorkomt in zuivelproducten en niets te maken heeft met de bacterie Propionibacterium acnes, die deel uitmaakt van de normale microbiota van de huid en die, wanneer hij de porie koloniseert, een hypersecretie van talg door de talgklieren veroorzaakt, wat tot acne leidt.


  Bronnen:

  Bouglé D et al. Effect of propionibacteria supplementation on fecal bifidobacteria and segmental colonic transit time in healthy human subjects. Scand J Gastroenterol. 1999 Feb;34(2):144-8.

  de Rezende Rodovalho, Vinícius, et al. ‘Propionibacterium Freudenreichii: General Characteristics and Probiotic Traits’. Prebiotics and Probiotics - From Food to Health, IntechOpen, Apr. 2022.

  Escudero Álvarez E., González Sánchez P.. La fibra dietética. Nutr. Hosp. . 2006 Mayo ; 21( Suppl 2 ): 61-72.