Panier

Votre panier est vide

Continuer vos achats

Butyraat, boterzuur. Wat zijn dat? Wat zijn hun voordelen?

Weet je wat butyraat is? Ken je de rol van butyraat in ons lichaam? Wat is het verschil tussen butyraat en boterzuur? Butyraat als voedingssupplement. Butyraat is een korte-keten vetzuur dat normaal gesproken in de darm wordt geproduceerd tijdens de fermentatie van vezels door het microbioom.

 

In feite is butyraat de belangrijkste energiebron voor de cellen van de dikke darm.

Het is daarom een belangrijk vetzuur om de darmtransit te ondersteunen en een goede darmwerking te bevorderen. (Papillon 1999)

 

Wat is butyraat? Wat is boterzuur?

Boterzuur (of butaanzuur) is een korte-keten vetzuur (engels: Short-chain fatty acids, SCFA) met vier koolstofatomen. Het wordt aangetroffen in plantaardige oliën en dierlijke vetten.

Boterzuur heeft een onaangename geur en een bittere, doordringende smaak.

Butyraat is de traditionele naam voor de verbindingen van boterzuur. De term wordt gebruikt in de benaming van esters (butyraatmonoglyceride) en zouten van boterzuur (natriumbutyraat).

Butyraat wordt van nature in ons lichaam geproduceerd tijdens de fermentatie van voedingsvezels door het microbioom. Het is de belangrijkste energiebron voor de epitheelcellen (colonocyten).

De naam komt van het Griekse woord βουτυρος, dat boter betekent. Qu'est ce que le butyrate

Wat zijn korte-keten vetzuren?

Korte-keten vetzuren zijn vetzuren die bestaan uit 2 tot 6 koolhydraten. Azijnzuur (C2), propionzuur (C3) en boterzuur (C4) worden in de darm geproduceerd tijdens de vertering van vezels en koolhydraten.

 

Welke voedingsmiddelen bevatten butyraat?

Butyraat komt in boter voor in de vorm van triglyceriden, butyrine (ook wel tributyrine genoemd). Het wordt ook gevonden in ghee (geklaarde boter).
Boter kan 3-5% butyrine (tributyrine) bevatten.

butyrate-butyrine-butycaps-optim-botervet

Wat is butyrin?

Butyrine is een triglyceride van boterzuur. Het wordt ook tributyrine of glyceryltributyraat genoemd. Boter kan 3-5% butyrine bevatten.

Wanneer butyrine in voedsel wordt opgenomen, wordt het niet in de maag veranderd; het is de werking van alvleesklierlipasen die het mogelijk maakt dat boterzuur de meer distale delen van de darm bereikt.

 

Hoe wordt butyraat in ons organisme geproduceerd?

Butyraat speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het wordt op natuurlijke wijze in de darm geproduceerd tijdens de fermentatie van voedingsvezels door de darmmicrobiota. Inderdaad, goede bacteriën uit onze darmflora, vooral in de dikke darm, consumeren niet-verteerde vezels uit onze voeding.

Bacteriën zijn dus in staat zich voort te planten. Bacteriën produceren voornamelijk korte-keten vetzuren: Azijnzuur (C2), propionzuur (C3) en boterzuur (C4).

 

Wat is de rol van butyraat of boterzuur in ons lichaam?

Butyraat wordt snel geabsorbeerd door de cellen van de darmwand (epitheel). Het wordt bijna volledig gemetaboliseerd na absorptie in de cellen van de dikke darm.
Het is de belangrijkste energiebron voor de cellen van de dikke darm (colonocyten).

Het laat de cellen dus toe zich te vermenigvuldigen en normaal te functioneren. Anders ondergaan de cellen een proces van autofagie en gaan ze uiteindelijk in apoptose en sterven ze af.

 

Welke vezels zijn betrokken bij de productie van butyraat?

Plantaardige voedingsvezels uit granen, fruit, groenten en andere bronnen blijken het belangrijkste substraat voor bacteriën te zijn. Deze vezels, ook wel "prebiotica" genoemd, zijn gebonden suikers die niet assimileerbaar zijn, maar toch essentieel zijn voor de darmmicrobiota.

 

Hoe verhoog je het butyraatgehalte in het lichaam?

Bacteriën die het spijsverteringskanaal koloniseren, vooral de dikke darm, voeden zich met de prebiotica die we consumeren om zich voort te planten. De hoeveelheid korte-keten-vetzuren die door dit fermentatieproces worden geproduceerd, is dus afhankelijk van het type dieet van de individuen en de bacteriepool die in de dikke darm in stand wordt gehouden.

 

Het belang van prebiotica

Prebiotica zijn voedingsstoffen die over het algemeen bestaan uit gekoppelde suikers (oligosacchariden en polysacchariden) met korte ketens. Prebiotica zijn echter essentieel voor de darmmicrobiota. Deze vezels worden immers door de microbiota omgezet in korte-keten-vetzuren. Onder hen speelt het butyraat een sleutelrol in de darmfysiologie. Zonder butyraat zouden deze cellen een "energietekort" hebben.

 

De intestinale micorbiota maakt een goede productie van korte-keten-vetzuren mogelijk.

Dit is een voorbeeld van de symbiose tussen mens en bacterie. Mensen voorzien hun bacteriën van vezels die ze in ruil daarvoor omzetten in een bron van koolstof voor epitheelcellen. (Vlinder 1999) Een laag verbruik van prebiotica of de inname van antibiotica vermindert namelijk de productie van korte-keten-vetzuren, met name butyraat.

 

Welke bacteriën zetten vezels om in korte-keten-vetzuren?

Er zijn verschillende bacteriën geïdentificeerd die vezels omzetten in butyraat: Anaerostipes spp. (A, L), Coprococcus catus (A), Eubacterium rectale (A), Eubacterium hallii (A, L), Faecalibacterium prausnitzii (A), Roseburia spp. (A) (Canani 2011; Koh 2016).

 

Wat zijn de voordelen van butyraat?

Ten eerste hebben korte-keten-vetzuren een effect op het maag-darmkanaal en zorgen ze voor een goede darmwerking. Hun belangrijkste functie is te dienen als energiebron voor de cellen in de dikke darm.

Butyraat is de belangrijkste bron van energie voor de colonocyten of de cellen die het slijmvlies van de dikke darm vormen. Het draagt dus bij aan de goede werking van de darmwand.

 

Talrijke studies hebben de voordelen ervan aangetoond:

- Het werkt ook in op de darmmotiliteit: het verbetert de absorptie van ionen (natrium, chloor en kalium) en de consistentie van de ontlasting.

- Het helpt ook de beschermende slijmlaag van de darm in stand te houden en het evenwicht van de microbiota te herstellen. (Canani 2011)

Lees ons artikel, als u meer wilt weten over de klinische studies en de voordelen van butyraat en butyraat.

 

Welke vorm van butyraat moet worden genomen als voedingssupplement?

Butyrine is het triglyceride dat in boter zit. Het is een interessante vorm om als voedingssupplement te nemen als bron van butyraat. In tegenstelling tot butyraat heeft het geen onaangename geur. Bovendien is de micro-ingekapselde tributyrine van Butycaps effectiever dan butyraatzouten (natrium- of calciumbutyraat) voor de spijsvertering, de biologische beschikbaarheid en de activiteit in de dikke darm.

Key points:

Tot slot butyraat is een korte-keten vetzuur dat wordt geproduceerd tijdens de natuurlijke fermentatie van vezels door onze darmmicrobiota. Het speelt een sleutelrol in de darmwand en vooral in de dikke darm. Bekijk onze webinar over Korte-keten vetzuren en Darmbacteriën.

Bronnen:

Canani RB, Costanzo MD, Leone L, Pedata M, Meli R, Calignano A. Potential beneficial effects of butyrate in intestinal and extraintestinal diseases. World J Gastroenterol. 2011 Mar 28;17(12):1519-28.

Koh A, De Vadder F, Kovatcheva-Datchary P, Bäckhed F. From Dietary Fiber to Host Physiology: Short-Chain Fatty Acids as Key Bacterial Metabolites. Cell. 2016 Jun 2;165(6):1332-1345.

Manrique Vergara D, González Sánchez ME. Short chain fatty acids (butyric acid) and intestinal diseases. Nutr Hosp. 2017 Oct 15;34(Suppl 4):58-61.

Papillon E, Bonaz B, Fournet J. . Gastroenterol Clin Biol. 1999 Jun-Jul;23(6-7):761-9.