Cesto

O seu cesto está vazio

Continuar as compras

Propionibacterium freudenreichii: voordelen van een propionzuurbacterie

Wat is Propionibacterium en waar wordt het gevonden? Wat produceert Propionibacterium in de darm? ¿Hoe werkt het in op de microbiota? ¿Waarom kan Propionibacterium ferment genomen worden door personen met dysbiose, stofwisselingsproblemen of overgewicht?

 

 

Probiotica

Probiotica maken deel uit van onze persoonlijke verzorgingsroutine vanwege de werkingen die zij op ons lichaam hebben: spijsvertering, immuniteit, ontstekingen.

Lactobacillen en bifidobacteriën zijn de bekendste probiotica, maar de laatste jaren hebben deskundigen hun aandacht gericht op Propionibacterium freudenreichii. Dit komt omdat het werkt als een probioticum, een postbioticum en ook een prebiotisch effect heeft.

 

 

Wat is Propionibacterium?

Propionibacterium freudenreichii is een soort bacterie (ferment) die uniek is in zijn werking. Propionibacterium freudenreichii is een niet-motiele grampositieve bacterie. Hij is chemoheterotroof, wat betekent dat hij complexe koolhydraten nodig heeft om te overleven. Hij wordt ook een propionbacterie genoemd, omdat hij de bijzonderheid heeft om een grote hoeveelheid propionzuur in de dikke darm te produceren.

Propionzuur is een vetzuur met een korte keten (SCFA) dat van vitaal belang is voor onze microbiota, omdat het het natuurlijke substraat is voor de bifidobacteriën die deel uitmaken van onze microbiota.

 

 

propionibacterium, probiotique, bacterie, acide propionique, propionic acid, supplement, voedingssupplement

 

 

Wat produceert Propionibacterium in de darm?

De belangrijkste functie van Propionibacterium freudenreichii is het reguleren van onze microbiota. Eenmaal opgenomen is het in staat de spijsvertering te overleven en zich aan de cellen en het darmslijmvlies te hechten. Vervolgens fermenteert het complexe suikers (lactose, glucose, galactose en fructose) waarbij het acetaat, propionzuur en kooldioxide genereert.
 • Azijnzuur of acetaat wordt gemetaboliseerd tot glutamine en ketonverbindingen (Rowlands 2017), die de dunne darm en perifere weefsels, zoals spieren, bereiken. Glutamine is een essentieel bestanddeel van de darm, omdat het zowel als voedingsstof en als darmbeschermer fungeert.
 • Propionzuur wordt in de lever gemetaboliseerd en werkt als precursor bij de gluconeogenese en de bloedsuikerbeheersing, en bij de lipogenese en de triglyceridenbeheersing (Escudero Álvarez, 2006). Bovendien helpt de aanwezigheid van propionzuur in de darm bij het voorkomen van de vorming en de verspreiding van pathogene flora die infecties kan veroorzaken (Hernández Hdez, 2015).

Propionibacterium produceert ook B-vitamines: B2, B12 en B9, algemeen bekend als foliumzuur. (Hugenholtz, 2002)

 

 

Waar komt dit ferment in voedsel voor?

Het Propionibacterium freudenreichii ferment is van nature aanwezig in zuivelproducten. Tegenwoordig is het een bekend melkzuurgist dat in de levensmiddelenindustrie wordt gebruikt. Het wordt namelijk traditioneel gebruikt bij de rijping van Zwitserse kaas en is betrokken bij de vorming van de "ogen" in de kaas.

 

propionibacterium, fromage, kaas, ferment, bactérie, acide propionique

 

Eigenschappen van Propionibacterium freudenreichii:

 • Propionibacterium freudenreichii heeft een prebiotisch effect, omdat het de groei van gezonde bacteriën, zoals bifidobacteriekolonies, stimuleert. (Bouglé, 1999; Cousin, 2010)
 • Het heeft een essentiële functie als een probioticum: zoals de naam al aangeeft, zijn het zeer productieve stammen van propionzuur in de darm.
 • Het heeft ook een postbiotisch effect: tijdens het fermentatieproces zijn deze bacteriën in staat een groot aantal zeer interessante metabolieten te genereren, waaronder propionzuur.

Voordelen van Propionibacterium freudenreichii

 • Cardiovasculaire gezondheid: het moduleert het lipidenmetabolisme (cholesterol, triglyceriden) door HMG-CoA-reductase te remmen, waardoor de endogene cholesterolsynthese wordt verminderd.
 • Immuunsysteem: helpt de darmbarrière te versterken door de groei van bifidobacteriekolonies te bevorderen, en ondersteunt zo het immuunsysteem en biedt bescherming tegen infecties. (Seki, 2004)
 • Anti-inflammatoire werking: men heeft ontdekt dat mensen die met Propionibacterium gesupplementeerd zijn, een daling vertonen van de productie van C-reactief proteïne, een marker van ontsteking. Bovendien is aangetoond dat de probiotische werking van Propionibacterium de synthese van tumornecrosefactor (TNF-α), een ontstekingsbevorderende cytokine, vermindert. (Kekkonen, 2008)
 • Darmfrequentie - Intestinale transit: klinische studies tonen aan dat suppletie met Propionibacterium de darmbewegingen (constipatie) en de frequentie van de ontlasting verbetert, zelfs bij oudere mensen, die vaker last hebben van constipatie. (Hojo 2002; Kaneko, 1994; Seki, 2004)

  Contra-indicaties

  Het is een product dat door de EFSA (European Food Safety Agency) en door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als veilig erkend en gevalideerd is.

   

  Dieetsupplement op basis van Propionibacterium

  Optim Propionibacter is een voedingssupplement op basis van melkfermenten: Propionibacterium freudenreichii sp. shermani Propionibacterium freudenreichii sp. shermani is een stam van propionbacteriën die bijdraagt tot het evenwicht van de microbiota en de regulering van de darmtransit.

   

  Niet te verwarren met Propionibacterium Acnes...

  Binnen het bacteriegeslacht Propionibacterium zijn er verschillende soorten. Het probiotisch effect wordt gegeven aan de soort Propionibacterium freudenreichii, die in zuivelproducten voorkomt en niets te maken heeft met de bacterie Propionibacterium acnes, die deel uitmaakt van de normale microbiota van de huid en die, wanneer zij de porie koloniseert, hypersecretie van talg door de talgklieren veroorzaakt, wat tot acne leidt.

   

   

   

   

  Sources:

  Bouglé D et al. Effect of propionibacteria supplementation on fecal bifidobacteria and segmental colonic transit time in healthy human subjects. Scand J Gastroenterol. 1999 Feb;34(2):144-8.

  Escudero Álvarez E., González Sánchez P.. La fibra dietética. Nutr. Hosp. . 2006 Mayo ; 21( Suppl 2 ): 61-72.

  Hernández Hdez et al. Microbiota, Probióticos, Prebióticos y Simbióticos. Pediatr Integral 2015; XIX (5): 337-354

  Hojo K et al. Effect of Ingested Culture of Propionibacterium freudenreichii ET-3 on Fecal Microflora and Stool Frequency in Healthy Females, Bioscience and Microflora, 2002, Volume 21, Issue 2, Pages 115-120

  Hugenholtz J, Hunik J, Santos H, Smid E (2002) Nutraceutical production by propionibacteria. Lait 82:103–112.

  Kaneko T et al. Growth stimulator for bifidobacteria produced by Propionibacterium freudenreichii and several intestinal bacteria. Journal of Dairy Science. 1994 Feb;77(2):393-404.

  Kekkonen RA et al. Probiotic intervention has strain-specific anti-inflammatory effects in healthy adults. World J Gastroenterol. 2008 Apr 7;14(13):2029-36.

  Rowlands BD, Klugmann M, Rae CD. Acetate metabolism does not reflect astrocytic activity, contributes directly to GABA synthesis, and is increased by silent information regulator 1 activation. J Neurochem. 2017 Mar;140(6):903-918.

  Seki K et al. (2004) Effects of fermented milk whey containing novel bifidogenic growth stimulator produced by Propionibacterium on fecal bacteria, putrefactive metabolite, defecation frequency and fecal properties in senile volunteers needed serious nursing-care taking enteral nutrition by tube feeding. J Intest Microbiol 18:107–115