Cesto

O seu cesto está vazio

Continuar as compras

Optim Curcuma: Curcumin, gegarandeerd ZONDER polysorbaat 80 (E433)


insert here newsletter form : [pt]

De samenstelling van Optim Curcuma, Longvida® is gegarandeerd ZONDER polysorbaat.

Er zijn tegenwoordig op kurkumine gebaseerde samenstellingen die polysorbaat 80 bevatten, maar dit kan enkele bijwerkingen hebben.

 

WAT IS POLYSORBAAT 80?

Polysorbaat 80 (of Tween 80) is een polyoxyethyleensorbitaanmonooleaat. Het is een synthetisch molecuul, dat wordt gebruikt als een levensmiddelenadditief (nummer E433), als ingrediënt in sommige cosmetische producten en ook in sommige vaccins tegen de griep.

Het is een emulgator, die emulsies stabiliseert. Inderdaad is een kenmerk van polysorbaat 80 dat het een hydrofiel gedeelte en een lipofiel gedeelte heeft. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de oplosbaarheid in water van hydrofobe moleculen, zoals kurkumine, te verbeteren en zo hun assimilatie te verbeteren.

 

IS POLYSORBAAT TOXISCH/GEVAARLIJK?

Polysorbaat is in Europa toegelaten als additief voor levensmiddelen (E433). De EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) heeft de toxiciteit en de mogelijke gevaren van bepaalde additieven, waaronder polysorbaat, echter opnieuw beoordeeld. Het Wetenschappelijk comité voor de menselijke voeding (SCF) heeft de toegestane dagelijkse dosis vastgesteld op 10 mg/kg lichaamsgewicht per dag.

Deze hoeveelheid komt voor een persoon van 60 kg overeen met de consumptie van 600 mg polysorbaat per dag. De dagelijks toegestane dosis wordt echter snel overschreden bij het nemen van voedingssupplementen die dit additief bevatten.

 

WAT ZIJN DE MOGELIJKE BIJWERKINGEN VAN POLYSORBAAT?

➡ Bij muizen leiden polysorbaat 80 en carboxymethylcellulose bij relatief lage concentraties al tot veranderingen in het intestinale ecosysteem, ontstekingen en metabool syndroom (verhoogde niveaus van voedselconsumptie, zwaarlijvigheid, hyperglycemie en insulineresistentie). Bovendien hebben dezelfde onderzoekers bij het gebruik van een model van het menselijk intestinale ecosysteem ontdekt dat emulgatoren als polysorbaat de samenstelling van bacteriële stammen van de darmmicrobiota zodanig wijzigen, dat ze meer pro-inflammatoir worden. (Chassaing, 2015; Chassaing 2017)

➡ Twee andere recente artikelen hebben emulgatoren aangewezen als veroorzakers van disfunctie van de darmbarrière door het beïnvloeden van de ‘tight junctions’ , dat wil zeggen een toename in intestinale permeabiliteit. Wanneer de ‘tight junctions’ worden gedestabiliseerd, leidt dit tot binnendringing door lichaamsvreemde antigenen, die ontstekingen en auto-immuniteitverschijnselen activeren. (Lerner, 2015; Csáki , 2011).

Consumptie van polysorbaat wordt daarom niet aanbevolen bij mensen met colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of een darmontsteking.

Wilt u uw immuunsysteem versterken? Lees meer over ons voedingssupplementen voor het immuunsysteem

 

Zeg Nee Tegen Polysorbaat

 

Chassaing B, Koren O, Goodrich JK, Poole AC, Srinivasan S, Ley RE, Gewirtz AT. Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Nature. 2015 Mar 5;519(7541):92-6.

Csáki KF. Synthetic surfactant food additives can cause intestinal barrier dysfunction. Med Hypotheses. 2011 May;76(5):676-81. doi: 10.1016/j.mehy.2011.01.030.

EFSA (https://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/4152)

Lerner A, Matthias T. Changes in intestinal tight junction permeability associated with industrial food additives explain the rising incidence of autoimmune disease. Autoimmun Rev. 2015 Feb 9. pii: S1568-9972(15)00024-5. doi: 10.1016/j.autrev.2015.01.009.