Cestino

Il tuo cestino è vuoto

Continua i tuoi acquisti

Kan Dementie en de Ziekte van Alzheimer voorkomen worden?

De Ziekte van Alzheimer leidt tot onzekerheid en zorgen. Als u een nabij familielid heeft die de ziekte heeft of heeft gehad, kunt u zich bedreigd voelen wanneer u nadenkt over de onontkoombare factor ‘erfelijkheid’. Maar wat zijn de echte risicofactoren? Ga ik net zo leiden zoals mijn familieleden leiden of geleden hebben? Kan dit voorkomen worden?

 

Familie geschiedenis en erfelijkheidsleer

Het risico op het ontwikkelen van Alzheimer lijkt wat hoger wanneer een familielid uit de eerste ring – ouder, broer of zus – de ziekte heeft.

Wetenschappers hebben mutaties in genen geïdentificeerd die zo goed als garanderen dat bij de persoon die deze mutaties erft de ziekte van Alzheimer zich zal ontwikkelen. Maar deze mutaties vormen slecht 5 procent van de ontwikkeling van de Ziekte van Alzheimer.

Het is alom geaccepteerd dat ouderdom, geslacht en omgevingsrisicofactoren een meer dominante rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte.

Leeftijd

De bekendste en grootste risicofactor voor Alzheimer is gevorderde leeftijd. Als voorbeeld: waar één op de negen mensen van 65 jaar of ouder Alzheimer heeft, heeft bijna één op de drie mensen van 85 jaar en ouder de ziekte.

Geslacht

Bij vrouwen lijkt de ziekte van Alzheimer zich vaker te ontwikkelen dan bij mannen, omdat vrouwen langer leven (zie leeftijd).

Hoofdtrauma

Mensen die een ernstig hoofdtrauma of herhaald hoofdtrauma hebben gehad, hebben een groter risico op de Ziekte van Alzheimer.

Lichte Cognitieve Stoornissen

Mensen met een ‘mild cognitive impairment’ (MCI – lichte cognitieve stoornis) hebben geheugen problemen of andere symptomen van cognitieve achteruitgang die ernstiger zijn dan wat verwacht wordt op hun leeftijd, maar niet ernstig genoeg om gediagnostiseerd te worden als dementia. Mensen met MCI hebben een verhoogd risico – maar geen zekerheid – om later dementia te ontwikkelen.

Een gezonde levensstijl kan compenseren voor geheugenverlies en cognitieve achteruitgang

Leren en sociale betrokkenheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen het gehele leven lang actief zijn in mentale en sociale stimulerende activiteiten en een kleinere kans op de Ziekte van Alzheimer.

Levensstijl en een gezond Hart

Er is geen bepaalde levensstijl die gegarandeerd de risicofactor vermindert. Er is echter wel bewijs dat suggereert dat dezelfde factoren die het risico op hartfalen vergroten ook bijdragen aan cognitieve achteruitgang.

Fysieke activiteit

Er is steeds meer bewijs dat trainen, zoals aerobics en kracht- en balans coördinatie oefeningen grote gezondheidsvoordelen hebben.

Fysiek actief zijn is een waardevol stuk van ieder lichamelijk gezondheidsplan en wordt geassocieerd met een lager risico op cognitieve achteruitgang en andere aandoeningen.

Een Mediterraan dieet naleven

Een recente meta-analyse onder 133.626 mensen binnen 3 cohortonderzoeken toonde aan dat het naleven van een Mediterraan dieet leidt tot 13% vermindering van de kans op neurodegeneratieve ziektes zoals de Ziekte van Parkinson en de Ziekte van Alzheimer.

Het traditionele Mediterrane dieet wordt gekarakteriseerd door een overvloed aan bioactieve fytonutriënten, is rijk aan Vitamines B6, B12, foliezuur, met antioxidanten en anti-ontsteking potentie, onttrokken uit extra vergine olijfolie als voornaamste toegevoegde vet, vers fruit en bladgroente, peulvruchten, volkoren ontbijtvlokken, noten en zaden, vis en rode wijn, met gematigde porties vlees en melkproducten.

Dit dieet helpt bij het terugbrengen van ontstekingen.

 

Ontstekingsremmende Bestanddelen

Gedurende de laatste twee decennia komen er steeds meer bewijzen, die suggereren dat er een centrale rol is voor het neuro-onstekingsproces in de cognitieve achteruitgang.

Talloze epidemiologische onderzoeken ondersteunen dat het langdurig gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (periodieke lage dosis gebruik 2 jaar) een preventieve werking heeft op de Ziekte van Alzheimer, maar dat deze medicatie de achteruitgang niet stopt bij patiënten waarbij de ziekte reeds gediagnostiseerd is.

Uitgebreid onderzoek heeft de laatste decennia data verzameld over de ontstekingsremmende werking in natuurlijke producten zoals curcumine, catechines (uit groene thee), verschillende vetzuren (EPA en DHA) en polyfenolen (anthocyanines) bijvoorbeeld gevonden in blauwe bessen.

 

Dieet rijk aan Omega-3 DHA

Normale fysiologische veranderingen door veroudering van de hersenen zijn onder andere de vermindering van omega-3 vetzuren met een lange keten zoals docosahexaeniotisch vetzuur (DHA). DHA vermindering kan leiden tot problemen voorbij de membraan integriteit door het verzwakken van normale signalen.

Een systematisch onderzoek van de literatuur over de effecten van visconsumptie of omega-3 PUFA (Meervoudig onverzadigde vetzuren) supplementen op cognitieve achteruitgang laat zien dat bij patiënten zonder de Ziekte van Alzheimer, omega-3 vetzuren positieve effecten kan hebben op cognitieve achteruitgang.

 

Hoge Biobeschikbare Curcumine

Curcumine staat bekend als een potent ontstekingsremmende stof. Het is aangetoond dat curcumine niet goed wordt opgenomen door het lichaam. Echter, geoptimaliseerde formule van gelipideerde curcumine bereikte hersenconcentraties. In een klinisch onderzoek werd ontdekt dat Longvida curcumine – de gepatenteerde formule van Optim Memory – de in het bloed recirculerende beta amyloïde bij gezonde patiënten die 400mg per dag gedurende één maand innamen sterk verminderde. Een ander klinisch onderzoek toonde aan dat deze formule kan helpen bij het verbeteren van het werkgeheugen.

Recentelijk is de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA) een klinisch onderzoek gestart dat gaat onderzoeken wat de voordelen zijn van een therapie bestaande uit een dagelijkse inname van Longvida curcumine en het regelmatig beoefenen van yoga bij patiënten met een lichte cognitieve stoornis.

Een gezonde levensstijl en een ontstekingsremmend dieet, zoals het Mediterrane dieet, kunnen helpen bij het reduceren van risicofactoren van cognitieve achteruitgang.

 

Referenties:

Apetz N, Munch G, Govindaraghavan S, Gyengesi E. Natural compounds and plant extracts as therapeutics against chronic inflammation in Alzheimer’s disease–a translational perspective. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2014;13(7):1175-91. Review. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25230232

Begum AN, Jones MR, Lim GP, Morihara T, Kim P, Heath DD, Rock CL, Pruitt MA, Yang F, Hudspeth B, Hu S, Faull KF, Teter B, Cole GM, Frautschy SA. Curcumin structure-function, bioavailability, and efficacy in models of neuroinflammation and Alzheimer’s disease. J Pharmacol Exp Ther. 2008 Jul;326(1):196-208 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18417733

Cao L, Tan L, Wang HF, Jiang T, Zhu XC, Lu H, Tan MS, Yu JT. Dietary Patterns and Risk of Dementia: a Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies. Mol Neurobiol. 2015 Nov 9 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26553347

Cox KH, Pipingas A, Scholey AB. Investigation of the effects of solid lipid curcumin on cognition and mood in a healthy older population. J Psychopharmacol. 2014 Oct 2 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25277322

DiSilvestro RA, Joseph E, Zhao S, Bomser J. Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. Nutr J. 2012 Sep 26;11:79 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23013352

UCLA- Alzheimer http://alzheimer.neurology.ucla.edu/diet.html

Mayo Clinic http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/basics/risk-factors/con-20023871

Thomas J, Thomas CJ, Radcliffe J, Itsiopoulos C. Omega-3 Fatty Acids in Early Prevention of Inflammatory Neurodegenerative Disease: A Focus on Alzheimer’s Disease. Biomed Res Int. 2015;2015:172801. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26301243

van de Rest O, Berendsen AA, Haveman-Nies A, de Groot LC. Dietary patterns, cognitive decline, and dementia: a systematic review. Adv Nutr. 2015 Mar 13;6(2):154-68 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25770254