Carrito

Tu carrito está vacío

Continúa comprando

Wat zijn postbiotica?


insert here newsletter form : [es]

Wat zijn postbiotica? Eerst probiotica, dan prebiotica, en nu postbiotica?! De laatste jaren hebben we geleerd dat alles wat met onze darmmicrobiota te maken heeft, belangrijk is voor onze gezondheid. Dus... Wat zijn precies postbiotica en wat hebben ze te maken met onze darmmicrobiota?

 

Postbiotica

Postbiotica worden gedefinieerd als stoffen die worden geproduceerd door probiotische micro-organismen en die voordelen hebben op het gebied van voeding, metabolisme en immuniteit voor de gezondheid. Dat wil zeggen, moleculen die voornamelijk worden geproduceerd door bacteriën in de darmmicrobiota die een gunstige invloed hebben op de gezondheid. Ze staan ook bekend als posbiotische metabolieten en er zijn verschillende soorten:
 • Groep B-vitamines, vitamine K
 • Aminozuren zoals tryptofaan, tyrosine en fenylalanine
 • Korte-keten-vetzuren zoals acetaat, propionaat en butyraat
 • Antimicrobiële peptiden zoals defensines en bacteriocines
 • Neurotransmitters zoals GABA, serotonine, acetylcholine

  Korte-keten-vetzuren

  korte-keten-vetzuren: acetaat en propionaat komen vrij in de bloedbaan en worden gebruikt in de lever of perifere weefsels, terwijl butyraat (of boterzuur) wordt geabsorbeerd en gebruikt als energiebron voor de cellen van de dikke darm (als voedsel voor de colocyten).

  Het is om deze reden dat butyraat het meest is bestudeerd en wordt geassocieerd met meerdere voordelen.

  Korte-keten-vetzuren worden geproduceerd wanneer probiotische bacteriën voedingsvezels, met name prebiotische vezels, fermenteren. Het profiel van de gevormde korte-keten-vetzuren varieert naargelang het soort bacteriën dat in onze microbiota overheerst, maar ook naargelang het soort dieet.

   

  postiotiques postbiotics postbiotica postbiotici butyrate

   

  Wanneer het dieet rijk is aan groenten, zoals in het geval van het mediterrane dieet, bevat het veel vezels en worden er meer korte keten vetzuren, zoals butyraat, geproduceerd in de darm.

  Maar als het dieet weinig groenten bevat, is er een tekort in de productie van butyraat en dit kan dus problemen veroorzaken zoals verhoogde darmdoorlaatbaarheid, ontstekingen, dysbiose, allergieën en andere verstoringen, zowel in de darm als buiten de darm.

  Lees ons artikel over de beste voedingsmiddelen om de darmdoorlaatbaarheid te verminderen. Bekijk onze webinar over Korte-keten vetzuren en Darmbacteriën.

  Voordelen van butyraat

  Butyraat:

  - helpt de darmmicrobiota in evenwicht te brengen en de doorvoer te reguleren (diarree, constipatie).

  - draagt bij tot het versterken van de integriteit van het darmslijmvlies en het epitheel door de functie van de darmbarrière te verbeteren

  - bezit anti-inflammatoire en immunomodulerende activiteit

  Lees ons artikel over de voordelen van butyraat

   

  Butyraat als voedingssupplement

  Butyraat is beschikbaar als voedingssupplement in de vorm van micro-ingekapseld butyrine. Butyrine is de meest bio-beschikbare vorm van boterzuur. Lees meer over Butycaps. Auteur: Anna Paré, apotheker en nutricionist

   

  Bronnen:

  Manrique D. y González E. Ácidos grasos de cadena corta (ácido butírico) y patologías intestinales. Nutr Hosp 2017; 34(Supl.4):58-61.

  San Miguel A. et al. Role of Butyric Acid in Food and Intestinal Health. Immunol Infect 2018 Oct 1(1). Postbiotics and Their Potential Applications in Early Life Nutrition and Beyond. Int J Mol Sci. 2019 Sep 20;20(19).