Carrito

Tu carrito está vacío

Continúa comprando

Het lekkende darm dieet

Wat is lekkende darm o darmdoorlaatbaarheid? Wat is het aanbevolen dieet om lekkende darmklachten te verlichten? Hoe kan het darmslijmvlies worden hersteld? 

 

Wat is de darmbarrière?

De darmslijmvlies-barrière op de darmbarrière is met een geschatte grootte van 200 vierkante meter de grootste oppervlakte die in contact komt met de buitenwereld.

Voedingsstoffen, water en elektrolyten worden geabsorbeerd door het darmepitheel. Het is ook de eerste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers, allergenen en potentieel schadelijke stoffen die in de darm aanwezig zijn.

 

De verbinding tussen het microbioom en de darmbarrière

Het darmepitheel wordt bedekt door het darmslijmvlies, waar duizenden bacteriën het microbioom samenstellen. Deze monolaag van epitheelcellen wordt voornamelijk gevormd door enterocyten. Ze bevatten immuuncellen en cellen die gespecialiseerd zijn in de afscheiding van hormonen en neuropeptiden.

Deze bacteriën nemen deel aan de spijsvertering en beïnvloeden de ontwikkeling en het functioneren van het immuunsysteem door de darmbarrière te versterken.

 

Een lekkende darm, wat is dat precies?

Intestinale hyperpermeabiliteit

De verandering van de darmbarrière bevordert de doorgang van stoffen naar de interne omgeving die normaal gesproken zouden worden uitgesloten, wat resulteert in een immuunrespons met een ontstekingsproces. In feite is dit een situatie van darmovergevoeligheid, ook wel bekend als een lekke darm syndroom.
Het lekkende darm syndroom wordt geassocieerd met een onbalans in het microbioom genaamd dysbiose. 

Welke factoren kunnen de darmdoorlaatbaarheid veranderen?

Voeding, stress en de inname van bepaalde medicijnen zijn de factoren die ook het microbioom en de darmdoorlaatbaarheid verder kunnen verstoren.

 

Het belang van voedsel dat rijk is aan vezels en polyfenolen.

Een dieet dat bestaat uit een overmaat aan verwerkt voedsel dat rijk is aan suiker, zout, verwerkte vetten en voedingsadditieven beschadigt het microbioom en verhoogt de darmdoorlaatbaarheid.
Aan de andere kant vermindert een dieet dat rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen met een overvloed aan voedingsvezels en bioactieve stoffen zoals polyfenolen de darmovergevoeligheid (lekkende darm / leaky gut).

 

 

Effect van bepaalde medicijnen op de darmdoorlaatbaarheid

Het negatieve effect van antibiotica op het microbioom is bekend. Maar er zijn ook aanwijzingen dat andere medicijnen een effect hebben op de darmovergevoeligheid. Een recente studie bevestigt dat protonpompremmers (PPI-antacida), metformine (antidiabetica), sommige NSAID's, antidepressiva en statines dysbiose kunnen induceren (Le Bastard, 2018).

 

Hoe kan de darmbarrière worden verbeterd met voedsel?

Probiotica

Probiotica kunnen helpen het evenwicht in de darmmicrobiota te herstellen en het immuunsysteem te moduleren.

Ze kunnen ook de barrièrefunctie tegen pathogene micro-organismen bevorderen door bacteriocines te produceren of met hen te wedijveren om de beschikbaarheid van voedingsstoffen en in hun hechting aan de mucosa. Het is belangrijk om te weten dat de activiteit van probiotica stam- en dosisafhankelijk is.

probiotiques-probiotics-intestin

Gefermenteerde voeding

Tot de meest populaire gefermenteerde voeding behoren kombucha, kefir, yoghurt, zuurkool, kimchi, miso en tempeh. Deze soorten voedsel en dranken bevatten levende bacteriën die nog steeds actief zijn als ze eenmaal in ons lichaam aanwezig zijn.

Ze dragen dus bij aan de diversiteit van de darmmicrobiota. Daarom is het zeer belangrijk om niet-gepasteuriseerd gefermenteerd voedsel te consumeren. Bovendien kunnen deze gefermenteerde voedingsmiddelen organische zuren bevatten die door bacteriën worden gebruikt als substraat voor de productie van korte-keten vetzuren (Marco, 2017). .

kombucha

 

Prebiotica - Vezels

De voedingsvezel zelf verbetert de darmgezondheid door het verhogen van het ontlastingsvolume en het stimuleren van de peristaltiek. Bovendien kunnen bepaalde soorten vezels door probiotische bacteriën als voedsel worden gebruikt.

Ze verhogen namelijk de populatie bacteriën en maken ook de synthese van korte-keten vetzuren zoals boterzuur mogelijk. De productie van korte-keten-vetzuren is het resultaat van de bacteriële fermentatie van complexe koolhydraten. Deze vezels worden prebiotische of fermenteerbare vezels genoemd.

Ze komen bijvoorbeeld voor in wortelen, appels, haver, champignons, chia- en vlaszaden, zeewier, cichoreiwortel, prei, uien, asperges, artisjokken, bananen, peulvruchten en knollen. Knollen zijn een belangrijke bron van zetmeel als ze worden gekookt en vervolgens gekoeld in de koelkast.

veteables légumes intestins fibres gut

Postbiotica - Korte-keten Vetzuren

Korte-keten vetzuren zoals butyraat, propionaat en acetaat worden in de dikke darm geproduceerd tijdens de fermentatie van voedingsvezels.

 

Voordelen van butyraat

Op het niveau van de darm werkt het butyraat als voedingsstof voor de enterocyt. Butyraat stimuleert de vorming van het slijmvlies door de barrièrefunctie van de darm tegen ziekteverwekkers en allergenen te verbeteren

 

production du butyrate dans le colon
butyraatproductie in de dikke darm

  

Glutamine

Glutamine is een aminozuur dat de functie van de darmbarrière verbetert door te fungeren als energiebron voor de epitheelcellen van de dunne darm. Het helpt bij het verminderen van lekkende darmklachten. Glutamine verhoogt namelijk de eiwitten die de nauwe verbindingen tussen de enterocyten vormen en verbetert de darmdoorlaatbaarheid. Hoewel glutamine gemakkelijk beschikbaar is in onze gebruikelijke voeding, moet het in sommige gevallen worden aangevuld om de darmfunctie te verbeteren.

 

Omega-3 DHA

Omega-3 DHA is een structureel onderdeel van de celmembranen van alle organen en weefsels van ons lichaam, met name voor het zenuwstelsel, de hersenen en de visuele functie.

Op dezelfde manier is DHA essentieel voor de integriteit van het darmmembraan. We moeten dus zorgen voor een voldoende toevoer van omega-3 via onze voeding. Typisch omega-3 DHA-rijk voedsel zijn vette vissen zoals tonijn, makreel, wilde zalm, ansjovis, sardientjes en sommige schaaldieren. Helaas hopen vette vissen kwik en andere milieugifstoffen op en wordt de consumptie ervan misschien niet aanbevolen voor bepaalde populaties, zoals zwangere vrouwen.

Daarom zijn voedingssupplementen op basis van niet uit de zee afkomstige olie van microalgen een uitstekende optie om in de behoeften van deze voedingsstof te voorzien.

 

Vitamine D

Recente publicaties benadrukken de immunomodulerende en ontstekingsremmende werking van vitamine D in de darmbarrière.
Vitamine D-deficiëntie is gekoppeld aan de hyperpermeabiliteit van de darm.

Mensen die lijden aan een inflammatoire darmziekte en andere auto-immuunziekten hebben vaak een matig of ernstig tekort aan vitamine D.

Daarom verbetert het verbeteren van het vitamine D-gehalte de integriteit van de darmbarrière, de immuunrespons en het terugvalpercentage (Yamamoto, 2020; Fletcher, 2019; Li, 2018; Tabatabaeizadeh, 2018).

vitamina D vegan

 

Kurkuma of curcumine

Curcumine is de belangrijkste werkzame stof in de wortelstok van Curcuma longa. Curcumine heeft een krachtig antioxiderend vermogen.

Van curcumine suppletie bij deze patiënten is aangetoond dat het de darmbarrière verbetert, de symptomen en de duur van acute episoden vermindert en hun levenskwaliteit aanzienlijk verbetert (Burge 2019, Mazieiro 2018, Brumati 2014).

Een gevarieerd dieet en een geselecteerde voedingssupplementatie dragen bij aan het verbeteren van lekkende darmsymptomen.

Een goed uitgebalanceerd dieet, rijk aan vezels, gefermenteerde voedingsmiddelen, essentiële voedingsstoffen zoals vitamine D en omega-3-vetzuren ondersteunt het microbioom-diversiteit en de darmgezondheid in het algemeen.

 

 

Bronnen:

Brumati et al. Curcumin and inflammatory bowel disease: potential and limits of innovative treatments. Molecules. 2014 Dec 16;19(12):21127-53.

Burge et al. Curcumin and Intestinal Inflammatory Diseases: Molecular Mechanisms of Protection. Int J Mol Sci. 2019 Apr 18;20(8). Dieterich et al. Microbiota in the Gastrointestinal Tract. Med Sci. 2018 Dec; 6(4): 116.

Fletcher et al. The Role of Vitamin D in Inflammatory Bowel Disease: Mechanism to Management. Nutrients. 2019 May 7;11(5)

Gómez-Eguílaz et al. El eje microbiota-intestino-cerebro y sus grandes proyecciones. Rev Neurol 2019; 68(3):111-117. Gut microbiota & short-chain fatty acids. A selection from de Gut Microbioma for Health 2016. Consultado el 06.02.2020 Disponible en: https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/new-gmfh-best-document-short-chain-fatty-acids-health/

Le Bastard Q et al. Systematic review: human gut dysbiosis induced by non-antibiotic prescription medications. Aliment Pharmacol Ther. 2018 Feb;47(3):332-345. Li et al. Efficacy of vitamin D in treatment of inflammatory bowel disease: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2018 Nov; 97(46): e12662.

Manrique D, González ME. Ácidos grasos de cadena corta (ácido butírico) y patologías intestinales. Nutr Hosp 2017. Marco et al. Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Curr Opin Biotechnol. 2017 Apr;44:94-102.

Mazieiro et al. Is Curcumin a Possibility to Treat Inflammatory Bowel Diseases? J Med Food. 2018 Nov;21(11):1077-1085 Probioticos y prebioticos. Guía mundial de la Organización Mundial de Gastroenterología. Febrero 2017.

Ríos-Covián et al. Intestinal Short Chain Fatty Acids and their Link with Diet and Human Health. Front Microbio. 2016 Feb;7:185. Salvo-Romero et al. Función barrera intestinal y su implicación en enfermedades digestivas. Rev Esp Enferm Dig. 2015 Vol. 107, Nº 11, 686-696. Slavin J. Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients. 2013 Apr 22;5(4):1417-35.

Tabatabaeizadeh et al. Vitamin D, the gut microbiome and inflammatory bowel disease. J Res Med Sci. 2018 Aug 23;23:75 Toribio-Mateas M. Harnessing the Power of Microbiome Assessment Tools as Part of Neuroprotective Nutrition and Lifestyle Medicine Interventions. Microorganisms. 2018 apr 25;6(2). Yamamoto EA, Jorgensen TN. Immunological effects of vitamin D and their relations to autoimmunity. J Autoimmun. 2019 Jun;100:7-16.