Einkaufswagen

Ihr Einkaufswagen ist leer

Einkauf fortfahren

Een dagelijkse dosis curcumine in combinatie met regelmatig aan yoga doen -zou dit het risico op dementie doen verminderen?

De gezondheidsvoordelen van yoga zijn reeds vele honderden jaren bekend, vooral in India, waar deze discipline meer dan 5000 jaar geleden werd ontwikkeld!

Kurkuma, ook afkomstig uit India, of om precies te zijn curcumine (het actieve bestanddeel) wordt nu gezien als een krachtige antioxidant en een natuurlijke ontstekingsremmer zoals blijkt uit de veelvuldige wereldwijde wetenschappelijke onderzoeken.

Wat als we het regelmatig beoefenen van Yoga combineren met een dagelijkse inname van curcumine? Welke voordelen levert ons dat dan op?

Een groep onderzoekers aan de UCLA (Universiteit van Californië – Los Angeles), onder leiding van Dr. Sally Frautschy gaat de voordelen van een therapie, die dagelijks curcumine gebruik combineert met regelmatige yoga beoefening, bestuderen bij patiënten die tekenen vertonen van lichte cognitieve stoornissen, vaak een voorbode van de Ziekte van Alzheimer.

80 personen in de leeftijd 60 tot 90 jaar (zowel mannen als vrouwen) zullen aan dit klinisch onderzoek, waarvoor vanaf juli 2015 patiënten werden gezocht, deelnemen.

Opzet Klinisch onderzoek

Dit klinisch onderzoek zal een jaar duren en zal bestaan uit 4 groepen van 20 deelnemers die of 800mg curcumine van Longvida (de formule van het dieetsupplement Optim Curcuma) of een placebo krijgen.

Tijdens de laatste zes maanden van het onderzoek zal één groep deelnemers meedoen aan een aerobic yoga oefeningenprogramma (een meer intense oefening op cardiovasculair niveau) bestaande uit twee klassikale sessies van 1 uur en twee sessies van 30 minuten die wekelijk thuis gedaan worden.

De tweede groep zal dezelfde oefeningen doen als de eerste groep, maar in plaats van aerobic yoga zullen zij een niet-aerobic yoga doen (een minder intense variant).

De derde en vierde groep volgen hetzelfde protocol, maar in plaats van curcumine krijgen de deelnemers een placebo.

Het onderzoek zal dubbel geblindeerd zijn: dit wil zeggen dat nog de deelnemers nog de onderzoekers weten wie de curcumine of de placebo krijgen.

Hoe worden de resultaten geëvalueerd?

Gedurende het onderzoek (maanden 0, 6 en 12) meten de onderzoekers de verandering van de biomarkerwaarden in het bloed (zoals bèta-amyloïde of witte bloedcellen) die verband houden met ontstekingen en licht cognitieve stoornissen.

De Neuropsychiatric Inventory (NPI) zal gebruikt worden om de veranderingen in de waarden van de deelnemers voor en na het onderzoeken te evalueren. De Neuropsychiatric Inventory verzamelt informatie die gerelateerd is aan gedragsstoornissen bij patiënten met dementie zoals de Ziekte van Alzheimer of andere neurodegeneratieve aandoeningen. Deze test evalueert gedragsveranderingen waaronder hallucinaties, waanbeelden, agitatie/agressie, depressie, angsten, irritatie, ongeremdheid, euforie, apathie en afwijkende motorriek.

Het doel van dit onderzoek is om te bepalen of de inname van curcumine zoals Longvida (de formule van Optim Curcuma) het risico op de Ziekte van Alzheimer en de hiermee geassocieerde symptomen kan verminderen en om te bepalen of het beoefenen van een fysieke activiteit als aerobic yoga deze positieve effecten doet toenemen.

Het resultaat van dit klinische onderzoek wordt naar verwachting in december 2016 gepubliceerd.

Onderzoeksdetails: ClinicalTrials.GOV Yoga and Curcumin Clinical Trial

Oorzaken en Risicofactoren voor Geheugenverlies

 

Informatie over de Ziekte van Alzheimer

Alzheimer Europe schat het aantal mensen met dementie in Europa in 2012 op 8.7 miljoen, wat neerkomt op 1.55% van de EU inwoners (1,77% in België en 1,47% in Nederland), waarbij vrouwen tweederde van dit aantal patiënten vertegenwoordigden.

Link: http://www.alzheimer-europe.org/Policy-in-Practice2/Country-comparisons/The-prevalence-of-dementia-in-Europe/(language)/eng-GB