Panier

Votre panier est vide

Continuer vos achats

Verhoogt zwarte peper echt de biobeschikbaarheid van kurkuma?

Het toevoegen van zwarte peper aan kurkuma, is het echt nuttig om de absorptie van curcumine te verhogen? Wat zijn de bijwerkingen van zwarte peper? Hoe kiest u uw kurkuma voedingssupplement?

 

Kurkuma en Curcumine

De antioxidant eigenschappen van curcumine, het actieve ingrediënt van kurkuma, zijn veel beschreven door in vitro onderzoeken. 

Echter, curcumine wordt zeer slecht opgenomen door het spijsverteringskanaal, doordat het slecht oplost in water. Laten we bekijken waarom curcumine poeder, met of zonder de toevoeging van zwarte peper, niet werkt zelfs bij een dagelijkse dosis van een aantal gram.

 

WAT IS DE BESTE MANIER OM CURCUMINE OF KURKUMA TE NEMEN?

Het is belangrijk om een kurkuma-formule te kiezen die de biologische beschikbaarheid van curcumine verhoogt.
Het maakt niet uit hoeveel curcumine je neemt, het belangrijkste is hoeveel er wordt opgenomen in het bloed, de organen en de cellen.

Om een goede absorptie te bereiken, moet de curcumine formule:

- de absorptie van curcumine in de bloedbaan verhogen;

- de omzetting van curcumine in laagactieve metabolieten te verminderen Dit betekent dat curcumine in zijn actieve en vrije vorm moet worden gehouden;

- en gebruik natuurlijke ingrediënten en mag de darmdoorlaatbaarheid niet verhogen.

 

Curcumine poder alleen wordt slecht geabsorbeerd in het lichaam

Een onderzoek, gehouden aan de universiteiten van Michigan en San Diego (Lao 2006) toont aan dat een 95% curcumine poeder (bijna puur) bij doses tot 8 gram per dag, het equivalent van tientallen gram kurkuma poeder, niet wordt opgenomen in het bloed.

Van de 24 deelnemers aan de studie, nam bij slechts twee mensen die een 10 tot 12 gram dosis namen, het curcumine gehalte in het bloed toe, echter tot een niveau waar het onvoldoende significante voordelen zou geven.

 

Curcumine poeder met zware peper (piperine)

Het toevoegen van zwarte peper (piperine) aan curcumine poeder verhoogt de opname van vrije of actieve curcumine in het lichaam NIET.

Een onderzoek, uitgevoerd door Dr. Shoba in 1998, demonstreert dat de inname van 2 gram curcumine met 20 gram piperine, onttrokken uit zwarte peper, de absorptie van curcumine in het bloed (serum) bij 8 deelnemers tot 20 keer verhoogd.

Een paar jaar later, in 2006, deed een andere groep onderzoekers, geleid door Dr. Anand, metingen omtrent de absorptie van curcumine in het bloedplasma en toonde dat de toevoeging van 5 gram piperine aan 2 gram curcumine de absorptie van curcumine in het bloedplasma bijna verdubbelt.

Het onderzoeksrapport geeft aan dat het gaat om de totale curcumine meting, dat wil zeggen de vrije curcumine in zijn actieve vorm en de geconjugeerde vorm die direct geëlimineerd wordt door het lichaam.

Een studie gepubliceerd in 2012 door een groep onderzoekers van de Universiteit van Boston (Volak 2012) toont overduidelijk dat de hoeveelheid vrije curcumine, oftewel de actieve vorm, niet wordt gedetecteerd in het bloed bij een dagelijkse inname van 3 gram curcumine met of zonder piperine (24mg).

Hieruit blijkt dat het toevoegen van zwarte peper aan curcumine poeder niet de absorptie van de actieve curcumine in het lichaam bevordert. De schrijvers concluderen in hun artikel dat er meer onderzoek moet komen naar nieuwe curcumine formules.

 

WAT ZIJN DE BIJWERKINGEN VAN PIPERINE OF ZWARTE PEPER?

Piperine is een remmer van lever- en darmglucuronaten (Singh, 1986). Het kan dus de biologische beschikbaarheid van bepaalde geneesmiddelen verhogen door hun geleidelijke eliminatie te verminderen, en het creëert een meer uitgesproken concentratie (Cmax) in het bloed (Patil, 2011; Srinivasan, 2007).

Ook de piperine die aanwezig is in zwarte peper beschadigt de darmwand en verhoogt de darmdoorlaatbaarheid (Feng, 2014). Daarom kan het niet worden aanbevolen voor mensen die lijden aan darmstoornissen.

 

HOE KIES JE EEN GOED KURKUMA-AANVULLINGSSUPPLEMENT?

Er zijn verschillende formules van supplementen op basis van curcumine op de markt. Formules op basis van zwarte peper of polysorbaat 80 worden niet aanbevolen vanwege hun effect op de darmdoorlaatbaarheid. De integriteit van de darmbarrière speelt een belangrijke rol, vooral bij ontstekingen. (Salvo-Romero, 2015).

Formules op basis van niet-natuurlijke ingrediënten worden ook niet aanbevolen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het curcumine-supplement een niveau van vrije curcumine bereikt in zijn actieve, laaggedoseerde vorm (d.w.z. enkele capsules). De formule moet ook onderworpen worden aan klinische studies die de geclaimde voordelen bevestigen.

 

DE OPLOSSING: OPTIM CURCUMA

De Optim Curcuma formule is ontwikkeld door een groep wetenschappers en doctoren van de Universiteit van Californië – Los Angeles (UCLA) om het probleem van slechte opname van curcumine in het bloed op te lossen.

Na meer dan 10 jaar onderzoek werd de sleutel tot de effectiviteit van de Optim Curucma formule (Longvida Curcumine SLCP) gevonden in het SLCP gepatenteerde proces (Solid-Lipid Curcumin Particle). In dit proces wordt curcumine poeder voorzichtig bedekt met en natuurlijke lecithine zodat er kleine deeltje ontstaan die de opname van “vrije” curcumine bevorderen, waardoor het lichaam het meeste profijt krijgt van Kurkuma met maar één enkele capsule per dag. Optim Curcuma is minstens 65 keer beter opneembaar dan standaard curcumine.

 

Meer dan 10 jaar onderzoek om de Optim Curcuma formule te ontwikkelen! 

 

Bronnen:

Anand P, Kunnumakkara AB, Newman RA, Aggarwal BB. Bioavailability of curcumin: problems and promises. Mol Pharm. 2007 Nov-Dec;4(6):807-18.

Feng X, Liu Y, Wang X, Di X. Effects of piperine on the intestinal permeability and pharmacokinetics of linarin in rats. Molecules. 2014 Apr 30;19(5):5624-33.

Jurenka JS. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Altern Med Rev. 2009 Jun;14(2):141-53

Lao CD, Ruffin MT 4th, Normolle D, Heath DD, Murray SI, Bailey JM, Boggs ME, Crowell J, Rock CL, Brenner DE. Dose escalation of a curcuminoid formulation. BMC Complement Altern Med. 2006 Mar 17;6:10.

Patil VM, Das S, Balasubramanian K. Quantum Chemical and Docking Insights into Bioavailability Enhancement of Curcumin by Piperine in Pepper. J Phys Chem A. 2016 May 26;120(20):3643-53.

Salvo-Romero et al. Función barrera intestinal y su implicación en enfermedades digestivas. Rev Esp Enferm Dig. 2015 Vol. 107, Nº 11, 686-696.

Singh J, Dubey RK, Atal CK. Piperine-mediated inhibition of glucuronidation activity in isolated epithelial cells of the guinea-pig small intestine: evidence that piperine lowers the endogeneous UDP-glucuronic acid content. J Pharmacol Exp Ther. 1986 Feb;236(2):488-93.

Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.

Srinivasan K. Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):735-48.

Volak LP, Hanley MJ, Masse G, Hazarika S, Harmatz JS, Badmaev V, Majeed M, Greenblatt DJ, Court MH. Effect of a herbal extract containing curcumin and piperine on midazolam, flurbiprofen and paracetamol (acetaminophen) pharmacokinetics in healthy volunteers. Br J Clin Pharmacol. 2013 Feb;75(2):450-62